Ga naar de inhoud

Ieder mens reageert anders na een schokkende ervaring. De één deelt die met partner, familie en/of vrienden, de ander verwerkt de gebeurtenis in stilte.

Een ingrijpende gebeurtenis verwerken hoort bij de normale processen van een mens.

Dat heeft niets met sterk of zwak te maken. Herinneringen aan een gebeurtenis kunnen nog lang terugkomen. De (soms) heftige reacties die daarbij horen zijn normaal en herkenbaar voor mensen die een gebeurtenis hebben meegemaakt waarin het er stevig aan toe is gegaan.

Reacties op een heftige gebeurtenis

Na een heftige gebeurtenis, zoals een reanimatie, kunnen bepaalde reacties bij de verwerking van deze gebeurtenis optreden, deze kunnen zowel fysiek als emotioneel zijn:

– Prikkelbaar / concentratieverlies
– Lichamelijke klachten: hoofdpijn, maagpijn
– Een veranderd slaappatroon
– Herbeleven: gebeurtenis steeds opnieuw beleven.

De eerste week is het normaal om een of meerdere van bovenstaande reacties te ervaren. Mochten deze storend zijn in het dagelijkse leven, of mochten deze langer dan een week aanhouden, dan is het raadzaam om contact te zoeken met bijvoorbeeld Hartveilig Voorschoten of uw eigen huisarts.

Gesprekken met ons team

Wij staan altijd voor u klaar om u te ontmoeten op de door u gewenste manier. Meer informatie kunt u hiernaast vinden.

Nazorg

Een reanimatie kan een indrukwekkende en emotionele ervaring zijn. U hebt na afloop misschien ook allerlei vragen. Heb ik het wel goed gedaan? Hoe is het met het slachtoffer afgelopen?

Contact met ons
Contact met u als burgerhulpverlener is voor Hartveilig Voorschoten erg belangrijk. Bent u betrokken geweest bij een reanimatie en wilt u met ons praten over uw ervaringen? Bijvoorbeeld:

  • Na een oproep via HartslagNu;
  • Als toevallige passant;
  • Als hulpverlener bij een evenement;
  • Of anderszins?

Neem dan zo snel mogelijk (bij voorkeur binnen 12 uur, doch uiterlijk binnen 24 uur) contact met ons op via: 06 – 204 284 53 of mail: info@hartveiligvoorschoten.nl 

HartslagNu
Als u via HartslagNu bent opgeroepen kunt u desgewenst ook contact opnemen met de Helpdesk van HartslagNu: 088 – 033 02 45
Na iedere reanimatieoproep via HartslagNu ontvangt u via de mail en de app een evaluatieformulier. Hierin kunt u ook aangeven dat u contact met hen op prijs stelt.

Professionele hulp
Voor de professionele nazorg van burgerhulpverleners en slachtoffers kunt u ook contact opnemen met de maatschappelijk werk(st)er van Voorschoten voor Elkaar: 071 – 561 90 01

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur
of via de email: info@voorschotenvoorelkaar.nl

….. en/of uitetraard met uw eigen huisarts

HartslagSamen

HartslagSamen is het online ontmoetingsplatform van HartslagNu na een reanimatie. Kom in contact met andere betrokkenen van een reanimatie en krijg antwoord op uw vragen waar u na een reanimatie mee kunt rondlopen.

Voor wie is HartslagSamen?
Iedereen die betrokken is geweest bij een reanimatie kan via HartslagSamen met elkaar in contact komen. Mensen die een hartstilstand hebben overleefd, familie en vrienden van het slachtoffer, professionele hulpverleners en burgerhulpverleners kunnen allemaal terecht bij HartslagSamen.
Voor meer informatie: https://hartslagsamen.nl
Download HIER de flyer

Neem de tijd en de rust om de ervaring te verwerken.
Het kan zijn dat u op een later moment behoefte hebt om te spreken over de uitgevoerde reanimatie. U kunt ons dan uiteraard ook altijd benaderen voor een persoonlijk gesprek.