Ga naar de inhoud

AED Advies

U bent aan het overwegen een AED aan te schaffen voor thuis of kantoor, daar worden wij blij van! Immers, hoe eerder een AED ingezet kan worden en een schok kan afgeven, hoe hoger de kans op herstel van een normaal hartritme. Deze kans wordt per verstreken minuut met 10% kleiner, dus hoe eerder hoe beter.

Mogelijk heeft u zich al via internet georiënteerd. Er zijn méér dan 50 verschillende AED’s op de markt te verkrijgen. Omdat elk merk AED zijn eigen voor- en nadeel heeft, kan het best lastig zijn om een gedegen, goed overwogen keuze te maken.

U moet rekening houden met diverse zaken, ondermeer met de omgeving waarin u de AED wilt plaatsen, de aanschafkosten maar net zo belangrijk: de onderhoudskosten. De onderhoudskosten lopen sterk uiteen per merk.

De Hartstichting heeft een lijst gemaakt met belangrijke criteria voor een AED:

  1. IP-waarde: Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de AED bestand is tegen stof en spatwater.
  2. Metronoom en gesproken instructie: De metronoom geeft het juiste tempo aan, en de gesproken instructie begeleidt de reanimatie. Kies uit basis- of uitgebreide instructies en een Nederlandse of meertalige spraak.
  3. Garantie: De garantietermijn en de levensduur van de AED.
  4. Kosten: De kosten van nieuwe elektrodes en AED-batterijen.
  5. De AED-zelftest: De AED checkt automatisch of het apparaat nog goed werkt. Per AED verschilt de manier waarop de beheerder bericht ontvangt, mocht er er iets mis zijn met de AED. Dit kan via een licht- of geluidssignaal via de AED zelf, of middels Wifi / 3G in de vorm van E-mail notificaties naar de beheerder van de AED.
 

Ons doel is om zoveel mogelijk AED’s inzetbaar te krijgen voor de omgeving waarin ze hangen. Daarom willen wij u geheel kosteloos en vrijblijvend adviseren welke AED u het beste kunt aanschaffen. Dit kan per mail, telefonisch of wij komen bij u (in Voorschoten) langs. Heeft u zeer specifieke vragen en kunnen wij die niet direct beantwoorden dan gaan wij opzoek naar de juiste bron.

AED Aanschaf

U kunt via stichting Hartveilig Voorschoten op verschillende manieren  een AED en toebehoren aanschaffen.

  1. U kunt profiteren van onze inkoopkorting welke wij bij onze leverancier hebben. Dit kan enkele honderden euro’s schelen met de normaal aangeboden verkoopprijs. Kijk HIER voor de aanbieding. U blijft zelf verantwoordelijk voor het tijdig vervangen van de elektroden en batterij. Eventueel kunt u uw AED, mits deze buiten opgehangen wordt, bij ons in beheer geven. Wij nemen deze dan op in onze maandelijkse controle ronde. 
  2. Hartveilig Voorschoten heeft als goede doelen stichting de ANBI-status en schenkingen/donaties aan onze stichting zijn fiscaal aftrekbaar. Als de schenking/donatie de waarde van de AED+buitenkast representeert, kunnen wij ons netwerk uitbreiden op de locatie van de schenker(s). U heeft dan ook geen verdere onderhoudskosten meer aan de AED. Dit kan een zeer aantrekkelijke manier zijn om een AED 24/7 in uw woon-/werkomgeving te krijgen.
Een voorbeeld:
HeartSine Samaritan 350P/260P AED-pakket met ARKY Core Plus buitenkast.
Aanschafprijs: € 2163,48 incl 21% BTW
Via ons: € 1365,- incl 21% BTW
Als schenking € 1365,- bruto. Na aftrek via inkomstenbelasting met bijv. 30% aftrek: € 955,50 netto. Dit voorbeeld hangt af van de persoonlijke situatie. De korting kan dus zomaar oplopen tot  € 1207,98 én u hebt er zelf geen omkijken meer naar en verdere kosten meer aan.
 

AED Onderhoud

Feitelijk heeft een AED weinig tot geen onderhoud nodig, de AED test zichzelf namelijk meerdere keren per dag. Mocht een zelftest falen, dan zal de AED dat aangeven middels een akoestisch en/of visueel signaal. Wel moet bijgehouden worden wanneer de elektroden verlopen.
Echter, in de afgelopen jaren is gebleken dat er veel AED’s niet inzetbaar zijn, omdat de batterij leeg is of doordat de elektroden uitgedroogd zijn. Dat komt vooral omdat men de houdbaarheidsdatum van elektroden en batterij niet goed bijhoudt.
In 2021 was dit bij 20% van alle gecontroleerde AED’s het geval.

Wij maken dit onze verantwoordelijkheid wanneer u een service/onderhoudscontract bij ons afsluit. Dit kan al vanaf € 50,- per jaar per AED. Wij houden dan bij wanneer de accu en elektroden verlopen, zorgen voor tijdige vervanging, houden eventuele software-updates van de fabrikant voor u in de gaten en wij garanderen u een werkende AED. Mocht uw AED een storing aangeven die we niet direct kunnen verhelpen, dan krijgt u van ons tijdelijk een vervangende AED. Zo zit u nooit zonder werkende AED. Waarom wij dat doen? Omdat wij het on-site hebben van een goede AED het belangrijkste vinden.

Wij bieden drie soorten servicecontracten:
1. Basis. Bij het basiscontract, controleren wij maandelijks uw AED en nemen deze op in ons netwerk. Wij geven u aan wanneer u nieuwe elektroden en/of batterij moet aanschaffen. Wij plaatsen deze na aanschaf. Daarnaast houden wij eventuele software updates in de gaten.
2. Basis-uitgebreid. Zelfde als hierboven, maar wij schaffen voor u de te vervangen elektroden en/of batterij aan en plaatsen deze voor u. Wij declareren de gemaakte kosten voor vervanging bij de eigenaar van de AED.
3. All-in. Hetzelfde als basis-uitgebreid met het verschil dat alle kosten bij het servicecontract zijn inbegrepen. De prijs van dit contract is verschillend per type AED.

Informeer naar de mogelijkheden. Maatwerk is altijd mogelijk.