Meteen naar de inhoud

Veelgestelde vragen

Op onze website kun je bij AED-locaties zien waar in jouw buurt zich een AED bevindt.
Als je als burgerhulpverlener aangemeld bent, zijn in de HartslagNu app en op Mijn HartslagNu de AED’s in de buurt van jouw thuisadres of een ander opgegeven adres te vinden. Het is daarom verstandig om alvast te kijken waar die AED’s precies hangen!

Een reanimatiecursus, maar ook de EHBO opleiding wordt niet door Hartveilig Voorschoten of HartslagNu vergoed. Veel zorgverzekeraars verstrekken echter wel een vergoeding voor deze cursus. Informeer bij uw zorgverzekering of het onder de preventieve zorg valt.

Hartveilig Voorschoten verzorgt (vooralsnog) zelf geen cursussen of trainingen. Voor een reanimatie training of een complete EHBO cursus willen wij u verwijzen naar een daartoe bevoegde instelling.

Iedereen van 14 jaar en ouder die een normale conditie heeft, kan een reanimatiecursus volgen. Reanimeren is zowel lichamelijk als geestelijk erg intensief. Wij vinden het daarom belangrijk dat je een gedegen opleiding hebt gevolgd.

HartslagNu is het reanimatie-oproepsysteem van Nederland. Bij een (mogelijke) hartstilstand worden burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer via de Meldkamer opgeroepen om hulp te verlenen totdat de professionele hulpverleners er zijn. De oproep om te gaan reanimeren of een AED op te halen, gaat per app, sms of gesproken oproepbericht.

 • Nee, er zijn er situaties waarbij er geen burgerhulpverleners ingeschakeld worden. Dit is bijvoorbeeld als de Meldkamer weet dat het gaat om traumatische reanimaties, reanimaties na een poging tot zelfdoding of minderjarige slachtoffers.
 • Houd er rekening mee dat bovenstaande situaties niet altijd in de eerste seconden na een 112-oproep duidelijk zijn, het kan dus voorkomen dat er toch inzetten zijn in bovenstaande situaties, zodra bekend, wordt de oproep door middel van een tweede oproep ingetrokken.
 • Je kunt bij jouw aanmelding bij HartslagNu meerdere adressen opgeven. Bijvoorbeeld waar je werkt of studeert. Dit kun je via Mijn HartslagNu te allen tijde aanpassen.
 • Ook kan je op je Android of Apple Telefoon de HartslagNu-app installeren waarmee je op je huidige locatie opgeroepen kan worden. Als de app uitstaat kan het zijn dat je via sms gealarmeerd wordt, hierbij heeft het systeem geen inzicht in jouw locatie, dus kan het voorkomen dat je op jouw thuis locatie gealarmeerd wordt, terwijl je elders bent.
 • Als je al kunt reanimeren en daarvoor een diploma hebt kun jij je aanmelden bij HartslagNu.
 • Kun je nog niet reanimeren, of wil je een cursus volgen? neem dan contact op met onze EHBO partner.
 • Je bent tenminste 18 jaar oud en hebt een basis reanimatiecursus gevolgd die gegeven is door gecertificeerde instructeurs;
 • Bij die cursus zijn de richtlijnen van de Nederlandse Hartstichting en de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) gehanteerd;
 • Je volgt maximaal om de 2 jaar een herhalingscursus zodat je diploma geldig blijft of;
 • Je in het bezit bent van een geldig EHBO diploma, of;
 • Je in het bezit bent van een geldig BHV diploma.

Nederlandse gemeenten hebben een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten. Die is ook van toepassing op burgerhulpverleners van HartslagNu. Deze organisatie kent ook een aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers.

Ja zeker! Als je interesse hebt om onze organisatie te komen versterken neem dan contact met ons op via de email

Als u ook een AED in uw wijk of straat wil dan zijn daarvoor verschillende mogelijkheden.  Uiteraard kunt u er zelf een kopen, maar dit kan ook gezamenlijk via een BuurtAED project (www.buurtaed.nl). Mocht uw wijk of straat in een zogenaamde rode cirkel van de Hartstichting/HartslagNu liggen dan is het soms zelfs mogelijk een gratis AED te laten doneren door de Hartstichting. Dit is door de volgens hun maatstaven in en rond Voorschoten niet van toepassing. Een goede oplossing is het ‘help-ons-u-helpen’ plan, waarbij Stichting Hartveilig Voorschoten als ANBI op een fiscaal interessante manier uw wijk van een AED met buitenkast kan voorzien. Voor meer informatie kunt u ons via het contact formulier benaderen.